ITRA MemberUTMB 2020 Olympus PathTrekking HellasLA TRAVEL

Αρχική - FAETHON OLYMPUS MARATHON
english greek

Faethon Olympus Marathon: Οι φωτογραφίες του αγώνα!

Η οργανωτική επιτροπή του FAETHON OLYMPUS MARATHON θα ήθελε να ενημερώσει τους αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες ΦΟΜ 44 χιλ και RUPICAPRA αντίστοιχα, πως οι επίσημες φωτογραφίες των αγώνων βρίσκονται διαθέσιμες στο παρακάτω link : https://1drv.ms/f/s!Atu8gBhJ7jrjavCydoerq0FgY-g

Ο κάθε αθλητής μπορεί να κατεβάσει δωρεάν τις προσωπικές του φωτογραφίες. Η επίσημη φωτογράφιση του αγώνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία GO experience!

Για την οργανωτική επιτροπή του ΦΟΜ

Πιτένης Α.-  Κωστούλης Δ.- Νίκου Β.

Faethon Olympus Marathon 2017: Παρουσίαση αγώνων στο Pilabox!

Πραγματοποιήθηκε στις  24 Μαΐου  για πρώτη φορά στην Αθήνα η παρουσίαση των αγώνων Faethon Olympus Marathon «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ» και Rupicapra. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο  «TRAINING STUDIO (PILABOX) & HEALTHY BISTRO (PILABAR) σε ένα χαλαρό και άκρως αθλητικό κλίμα.

Στην παρουσίαση αφού δόθηκε η έναρξη με τις ομιλίες των Σάκη Πιτένη, του Κου Αθανάσιου Παιδή (Αντιπεριφεριάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλίας)  και Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου (team manager της ομάδας της Dynafit), έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της τεχνικής μπλούζας των αγώνων. Στη συνέχεια έγινε η τεχνική ενημέρωση για τους δύο αγώνες Faethon Olympus Marathon και Rupicapra και αναλύθηκαν οι ιδιαιτερότητες τόσο της διαδρομής όσο και των σταθμών τροφοδοσίας. Τέλος, είχαν οι παρευρισκόμενοι την ευκαιρία να υποβάλουν τις δικές τους απορίες και ερωτήσεις και έγινε μια όμορφη χαλαρή συζήτηση μεταξύ όλων. Τέλος, μίλησαν οι αθλήτριες Βίκυ Καρπούζα και Άντζυ Τερζή για τις δικές τους εμπειρίες από τον αγώνα.

Εκ μέρους της διοργάνωσης παρευρέθηκαν ο Σάκης Πιτένης (Προέδρος του Φ.Ο.Μ.), Βίκυ Νίκου (υπ. δημ. σχέσεων), και Κώστας Φουρκιώτης. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Αθανάσιος Παιδής  ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στον αγώνα, την επιθυμία του ίδιου να συμμετάσχει μελλοντικά αλλά και βλέποντας την αυξημένη ζήτηση του αγώνα από αθλητές της Αθήνας δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την διάθεση και 3ου λεωφορείου για τους αθλητές σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μεγάλη χαρά δόθηκε στην διοργάνωση η παρουσία του  γνωστού σε όλους μας Γιώργου Κλαουδάτου, αντιπρόσωπος της Dynafit στην Ελλάδα, που στηρίζει τον F.O.M. από την πρώτη διοργάνωση πριν 6χρόνια! Μια συνεργασία που έχει αποδείξει ότι οι συνεργασίες πάνω σε σωστές και υγιείς βάσεις αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ανάμεσα στα πενήντα περίπου άτομα που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ήταν και καταξιωμένοι αθλητές που θα τρέξουν στον αγώνα είτε για πρώτη είτε για επαναλαμβανόμενη φορά (συνεντεύξεις των οποίων έχουν ήδη αναρτηθεί στην σελίδα του αγώνα )όπως ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Νίκος Πετρόπουλος, η Μυρσίνη Κολυφά και ο Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος. Μεταξύ άλλων ήταν και αθλητές  γνωστοί στον χώρο του ορεινού τρεξίματος για την αγάπη τους για το βουνό και το ορεινό τρέξιμο που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τους διοργανωτές, να ακούσουν την τεχνική ενημέρωση και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.  Κάποιοι είχαν ταξιδέψει από Καστοριά, Κόρινθο και Λαμία για την παρουσίαση!

Ο ιδιοκτήτης του Pilabox Νίκος Ραπτόπουλος είχε ετοιμάσει έναν καταπληκτικό χώρο για την εκδήλωση που δεν υστερούσε σε τίποτα ώστε να χαρακτηριστεί μια υψηλού επιπέδου παρουσίαση αγώνα! Παράλληλα με τις ομιλίες των παραγόντων των αγώνων υπήρχε κάλυψη με video wall τόσο του promo video των αγώνων όσο και των τεχνικών χαρακτηριστικών στις διαφάνειες που συνόδευαν τις ομιλίες. Τέλος, το banner του αγώνα με τους επίσημους χορηγούς διακοσμούσε τον χώρο, γεγονός που χαρακτηρίζεται σημαντικό καθώς είναι η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αγώνων. Έτσι,  εκτός των δελτίων τύπου που δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αθλητικές ιστοσελίδες, ήταν μια ευκαιρία να φανούν συγκεντρωμένοι όλοι οι φορείς και εταιρίες που στηρίζουν με σημαντικούς τρόπους τον F.O.M.

Στην εκδήλωση προσφέρθηκε σε όλους  δροσιστικό κοκτέιλ ετοιμασμένο από τον  Bartender Mixologist του Pilabar Σωτήρη Σουκαρά.

Τέλος, έγινες βιντεοσκοπική κάλυψη της παρουσίασης από το τηλεοπτικό κανάλι της NOVA, το οποίο σύντομα θα παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ για τους αγώνες.

Η διοργάνωση του F.O.M. θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους τους  τίμησαν με την παρουσία τους, τον Νίκο Ραπτόπουλο από το Pilabox για την άψογη οργάνωση του event και εύχεται καλή αντάμωση στον Κοκκινοπηλό! Από την πλευρά τους οι διοργανωτές δεσμεύονται να συνεχίσουν με αφοσιωμένη διάθεση τις προετοιμασίες για  εξαιρετικά επιτυχημένους αγώνες!

Συνέντευξη τύπου για τον 8th Faethon Olympus Marathon «Απόστολος Τσουρέκας» στο Pilabox!

FOM BANNER

Συνέντευξη τύπου για τον 8th Faethon Olympus Marathon «Απόστολος Τσουρέκας» στο Pilabox!

Η «Readmore Graphic Design» sponsor για το 2019!

FAETHON x PILABOX-: Technical info with Coffee and Smoothies

Την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 18:30 μ.μ. στο Pilabox, θα γίνει η επίσημη συνέντευξη τύπου και η τεχνική ενημέρωση του 8th Faethon Olympus Marathon.

Θα παρουσιαστούν επίσης οι πολλοί και σημαντικοί χορηγοί του αγώνα και το επίσημο Promo TvSpot της διοργάνωσης για το 2019.

Σε έναν πολυχώρο «στέκι πολλών αθλητών» όπου το oρεινό τρέξιμο στην Αθήνα «ζει και αναπνέει» σε άκρως οικογενειακό κλίμα φίλοι και αθλητές του ορεινού τρεξίματος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τεχνικά θέματα του αγώνα με τη διοργάνωση, να ενημερωθούν για τις πλούσιες παροχές που και φέτος θα υπάρχουν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες γενικά για το ορεινό τρέξιμο στη χώρα μας.

Φέτος έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Readmore η οποία ανέλαβε εξ' ολοκλήρου το δημιουργικό κομμάτι του αγώνα για το 2019!

H Readmore εδρεύει στη Λάρισα και εξειδικεύεται αποκλειστικά στην κατασκευή, διαχείριση και προώθηση ιστοσελίδων. Το 2018 δημιουργούν μια νέα εταιρεία η οποία αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου το κομμάτι του Βranding & Design. Έτσι, γεννιέται η Gray Loris. Τα γραφεία της Readmore παραμένουν στη Λάρισα, ενώ τα γραφεία της Gray Loris μεταφέρονται στην Αθήνα, κρατώντας πάντα το ίδιο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Και φέτος, σε συνεργασία με το Pilabar η διοργάνωση θα προσφέρει δωρεάν coffee or Smoothies plus sugar and free energy bars για όλους τους συμμετέχοντες.

Την Τεχνική ενημέρωση θα καλύψει τηλεοπτικά η NOVA ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και του 8th F.O.M «Απόστολος Τσουρεκας».

Σας περιμένουμε όλους να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα.

Ιστορία περιοχής

Η περιοχή

Η Ελασσόνα και η γύρω περιοχή έχουν πανάρχαια ιστορία, όπως άλλωστε και κάθε γωνιά της Ελλάδος, αποτελούσαν δε την Περραιβία. Η Περραιβία είναι μία περιοχή που απλώνονταν από την κοίτη του Πηνειού μέχρι των ορίων της Μακεδονίας. Ήταν το βόρειο τμήμα του Ν. Λάρισας που περιλάμβανε τον παρολύμπιο χώρο δηλ. το υψίπεδο της Καρυάς Ολύμπου, μέχρι Λείβηθρα, την περιοχή της Καλλιπεύκης και Ραψάνης μέχρι τις εκβολές του Πηνειού, το υψίπεδο της Καλλιθέας Ολύμπου ή την αρχαίαν Τριπολίτιδα, τον κάμπο της Ελασσόνας, τον κάμπο Δομένικου ή Ποταμιάς και ολόκληρη την περιοχή της σημερινής Επαρχίας Τυρνάβου (Πεδινή Περραιβία).

PERRAIBIA1.jpg Σε αυτό το όνομα άκουγε από τα βάθη των αιώνων γιατί ολόκληρος ο χώρος της είναι ένα σύνολο περασμάτων από τη Θεσσαλία προς τη Μακεδονίαν και αντιστρόφως. Κατέχουσα τα πέντε μοναδικά και στρατηγικότατα περάσματα που άφηνε ο τεράστιος όγκος του Ολύμπου που φράσσει την Μακεδονία από Θεσσαλία. Τα στενά αυτά ήταν:

1)στενό Τεμπών

2)στενό Λεπτοκαρυάς με τρεις απολήξεις προς Περραιβία - διαμέσου Λειβήθρων Τιτνάτα Παλαιάς Σκαμνιάς Σπαρμού, Λειβήθρων υψιπέδου Καρυάς Δίάβας Ελασσόνα, Λειβήθρων, Ασκυρίδος Λίμνης Γόννων πεδινή Περραιβία

3)στενό Πέτρας Ολύμπου (βόρεια Κοκκινοπηλού)

4)στενό Αγίου Δημητρίου


5)στενό Βολουστάνων (Σαρανταπόρου)

χωρίς να υποβαθμίσουμε και την σημασίαν του αλλού μεγάλου στενού που οδηγούσε από δυτική Περραιβία προς περιοχή Τυμφαίας - Αιθικίας (Καλαμπάκας) προς Ήπειρον.

Η φυλή των Λαπιθών κατοίκησε πρώτη την περιοχή και μετά οι Περραιβοί, οπότε η Ολοοσσών (σημερινή Ελασσόνα) έγινε από τις γνωστότερες πόλεις της Περραιβίας. Άλλες πολύ σημαντικές πόλεις της περιοχής υπήρξαν οι Άζωρος - Δολίχη – Πύθιο, οι οποίες αποτέλεσαν την αρχαία Τριπολίτιδα, δηλαδή την πρώτη συνένωση οικισμών (σαν τον σημερινό Καποδίστρια), Δωδώνη, Κύφος, Ηλώνη (σημερινό Αργυροπούλι ή Τσαριτσάνη), Χυρετίαι (σημερινό Δομένικο), Γόννοι, Μάλλοια.

Η πόλη

ELASSONA12.jpg Η Ελασσόνα είναι χτισμένη στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του ποταμού Τιταρήσιου και ενωμένη με τη μοίρα και το δέος του Ολύμπου. Έχει ιστορική ύπαρξη χιλιάδων χρόνων, τουλάχιστον από την νεολιθική εποχή σύμφωνα με αναφορές. Ο αρχαίος οικισμός καταλάμβανε πιθανότατα τον χώρο του σημερινού συνοικισμού Βαροσίου, ενώ στο λόφο και πάνω στα ερείπια όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή Ολυμπιώτισσας υπήρχε η ακρόπολη της πόλης. Πλήθος ευρημάτων (αναθηματικές στήλες, απελευθερωτικές επιγραφές, τάφοι με κτερίσματα κ.ά.) αποδεικνύουν ότι υπήρξε μια ακμάζουσα πόλη στην αρχαιότητα σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Αρχαϊκά και κλασικά χρόνια

Σύμφωνα με αναφορές, στην Αργοναυτική Εκστρατεία πήραν μέρος ο μάντης Μόψος, γιος του Αμπύκου και της Αρηγονίδος και ο πηδαλιούχος της Αργούς Άζωρος, από τον οποίο πήρε το όνομά του η αρχαία πόλη Άζωρος (σημερινή Βουβάλα). TRIHRHS5.jpg Ο Όμηρος (Ιλιάδα, Ραψωδία Β', στίχοι 748 επ) αναφέρεται στην "Λευκή Ολοοσσών", και τον αρχηγό της Πολυποίτη, καθώς και σε ολόκληρη την Περραιβία, η οποία συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με 62 πολεμικά πλοία (Σημείωση: τα πλοία του αρχηγού της εκστρατείας Αγαμέμνονα ήταν 100). Στον Πελοποννησιακό πόλεμο (431 π.Χ.) οι Περραιβοί πολεμούν στο πλευρό των Αθηναίων.

Ελληνιστικά χρόνια

Αργότερα η περιοχή παραχωρείται στον Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαο και το 352 π.Χ. η Περραιβία αποσπάται από το Κοινό των Θεσσαλών για να προσαρτηθεί στο μακεδονικό κράτος, υπό τον Φίλιππο Β' και βοηθούν με το αξιόμαχο ιππικό τους την πραγμάτωση της ιδέας για Πανελλήνια ενότητα. Συνεχίζουν την βοήθεια τους και στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, μετά τον θάνατο του οποίου απομακρύνονται από την επιρροή των Μακεδόνων.

Ρωμαϊκά χρόνια

Το 196 π.Χ. οι Ρωμαίοι προσφέρουν αυτονομία στην περιοχή και δημιουργούν το Κοινό των Περραιβών, το οποίο λίγο μετά, ενώθηκε με το Κοινό των Θεσσαλών. Η Περραιβία εκτός από την αυτονομία της χάνει και το όνομά της το 27 π.Χ., όταν ο Αύγουστος την καθιστά θεσσαλική επαρχία. Μετά από σχεδόν 1700 χρόνια ξαναφέρνει το όνομα στην επιφάνεια ο Χρυσάφης Χατζή Βασίλης, όταν μετονομάζεται σε Χριστόφορο Περραιβό.

Βυζαντινά χρόνια

Η Ελασσόνα της βυζαντινής περιόδου χτίστηκε πάνω στην αρχαία πόλη Ολοοσσών, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Περραιβίας. Το Δομένικο υπήρξε σημαντική πόλη και αποτέλεσε και έδρα της Επισκοπής Δομενίκου, που υπαγόταν στη Μητρόπολη Λάρισας και αναφέρεται από τα μέσα του 9ου αιώνα. Άλλες σημαντικές πόλεις υπήρξαν η Άζωρος και το Πύθιο, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο συνοικισμό Βαρούσι βρέθηκε ψηφιδωτό δάπεδο από μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγ. Ανδρέα του 4ου αι. μ.Χ. Η βυζαντινή πόλη οχυρώθηκε με τείχη, σύμφωνα με τον Προκόπιο, και μάλιστα ο Ιουστινιανός τη θεωρούσε πόλη "κλειδί".

Όσον αφορά το όνομα "Ελασσών", για πρώτη φορά αναφέρεται από τον αρχιεπίσκοπο Ευστάθιο Θεσσαλονίκης (1115-1195). ELASSONA - MONASTHRI.jpg

Το 1230 συγκεντρώθηκε εδώ η στρατιά του Φράγκου Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να εξορμήσει για την κατάληψη της Μακεδονίας. Επί αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' του Παλαιολόγου (1282-1328) χτίστηκε στο λόφο της ακρόπολης η Μονή της Ολυμπιώτισσας.

Την περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι και στην περιοχή της Ελασσόνας σημειώνονται αρκετές μεταβολές στην κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της. Διάδοση και επικράτηση Χριστιανισμού, εισαγωγή νέων καλλιεργειών στην εκμετάλλευση γης, ανάπτυξη βιοτεχνίας καθώς επίσης και αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές που αναστατώνουν την περιοχή. Σημειώνεται, λοιπόν πως οι Γότθοι τον 4ο αι., οι Ούννοι και οι Σλάβοι τον 6ο αι. κάνουν επιδρομές στην Ελασσόνα και επιδιώκουν την κυριαρχία της.

Τουρκοκρατία

Μετά την κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς το 1381 και την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η περιοχή άρχισε να αυξάνει σε πληθυσμό, λόγω του ορεινού χαρακτήρα της, ενώ οι πεδινές εκτάσεις μετατράπηκαν σε τσιφλίκια.

Το 1420 οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ελασσόνα, η οποία θα παραμείνει σκλαβωμένη 492 χρόνια. Ο Τούρκος στρατηγός Τουραχάν έφερε στην Ελασσόνα τούρκικο πληθυσμό και την μετέτρεψε σε Τουρκική πόλη. Οι Έλληνες που απέμειναν, κατοικούσαν στη συνοικία πέρα από το ποτάμι, στο λεγόμενο "Βαρόσι". Η ζωή των κατοίκων γινόταν καθημερινά δυσκολότερη, από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και τους φόρους (χαράτσια). Στα δύσκολα αυτά χρόνια διασώθηκε μόνο η μοναστική περιουσία της Ολυμπιώτισσας για να συντηρήσει τους Έλληνες κατοίκους. Τον 18ο αιώνα εγκαταστάθηκαν Βλάχοι από την Πίνδο και τον Όλυμπο, οι οποίοι συνυπήρχαν με τους τούρκους. XRHSTOFOROSperraibos.jpg

Τον 18 αιώνα ο Χρυσάφης Χατζή Βασίλης από τις άνω Πούρες της Περραιβίας, θα μετονομασθεί σε Χριστόφορο Περραιβό φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο το όνομα της Περραιβίας, μετά από σχεδόν 1700 χρόνια.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσεται εντυπωσιακά η Τσαριτσάνη μέσω του εμπορίου και των προϊόντων της ντόπιας συνεταιριστικής βιοτεχνίας (βαφή νημάτων και ύφανση μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων). Λόγω της ανάπτυξης αυτής αναδεικύεται σε πολιτιστικό κέντρο και γεννά τους διδασκάλους του γένους Κωνσταντίνο Κούμα, Ιωάννη Πέζαρο και Κωνσταντίνο Οικονόμου εξ Οικονόμων.

Μετά την επανάσταση του 1821

Η περιοχή του Ολύμπου και της Ελασσόνας, αν και είχε μεγάλη δράση με αρματωλούς, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην επανάσταση του 1821, επειδή ήταν κοντά στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πολλές τουρκικές δυνάμεις. Άδοξο τέλος είχαν και οι επαναστάσεις του 1822, του 1833 και του 1854. Καλύτερο αποτέλεσμα είχε η επανάσταση του 1878, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Πήλιο. TELWNEIO.jpg

Κατά τον πόλεμο του 1881 απελευθερώθηκε όλη η θεσσαλία, εκτός από την επαρχία Ελασσόνας, η οποία έπρεπε να περιμένει 31 χρόνια ακόμα για την απελευθέρωσή της. Έτσι απετέλεσε ακριτική πόλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την χάραξη των συνόρων στην Μελούνα, έδρα σημαντικών τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και ελληνικού προξενείου. Τότε κτίστηκε και το κτίριο του αποκαλούμενου σήμερα “παλιό τελωνείο” (επί της οδού 1ης Μεραρχίας), το οποίο μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε σχολείο, ενώ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια περιμένει να ανακαινισθεί και να γίνει Μουσείο.

Με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, η Ελασσόνα έγινε η πρώτη πόλη, η οποία απελευθερώθηκε στις 6-10-1912, μετά τις μάχες της Μελούνας, όπου οι Οθωμανοί απωθήθηκαν στην περιοχή του Σαραντάπορου.

Η Περραιβία που αγκάλιαζε τις Επαρχίες Ελάσσονος και Τύρναβου, παρέμεινε μέσα στην άγνοια και την λήθη, ώσπου ο μεγάλος ερευνητής ιατροφιλόσοφος, Γεωργιάδης εκ Βόλου κατά το 1870; θα φέρει στο φως ένα μέρος από την λησμονημένη ιστορία του Περραιβικού χώρου και των αρχαίων του οικισμών. Θα έλθει κατόπιν ο αείμνηστος αρχαιολόγος Αρβανιτόπουλος που ως υπεύθυνος αρχαιολόγος του «Ελευθερωτού Στρατού» κατά τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912, θα συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό από τις πρόχειρες ανασκαφικές εργασίες που προέβη και εκ της περισυλλογής όλου του διάσπαρτου υλικού που βρίσκονταν σε κτίσματα ή ναούς και άλλους χώρους. από την επιστημονική μελέτη υπ΄ αυτού όλου του παραπάνω υλικού ήρθε στο φως ένα μεγάλο τμήμα της παρουσίας και δράσεως του Περραιβικού γένους στον χώρον αυτόν.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η πόλη αποκτά καθαρό Ελληνικό πληθυσμό με τον ερχομό του Ποντιακού Ελληνισμού και των Μικρασιατών. Ιδρύονται καινούργιοι οικισμοί (όπως η Καλλιθέα και η Αετοράχη) και αναπτύσσεται νέα δυναμική για την πόλη και την περιοχή.

Τον Απρίλιο του 1941 κατέλαβαν την Ελασσόνα οι Γερμανοί και λίγο αργότερα την παρέδωσαν σε ιταλικό σύνταγμα, ενώ σημαντική υπήρξε η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της στην Κατοχή. Αυτό φαίνεται από τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ιταλοί στο χωριό Δομένικο και στην υπόλοιπη περιοχή.. Η Ελασσόνα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944.

Νεότερα χρόνια

Κατά την περίοδο του εμφυλίου η πόλη και η περιοχή, πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και από τις δύο πλευρές, αφού το ορεινό ανάγλυφο και τα στρατηγικά περάσματα προς Πίνδο και Μακεδονία, έκαναν την Ελασσόνα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και επιδρομών.

Πηγές:

α)Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

β)Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

γ)Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας www.esel.gr/

δ)www.wikipedia.org

8th FAETHON OLYMPUS MARATHON: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 ανοίγουν οι εγγραφές!

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα σας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 00:01 π.μ. ανοίγουν οι εγγραφές για τον κορυφαίο Sky Running αγώνα της Ελλάδας, τον 8o Faethon Olympus Marathon. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

O F.O.M είναι ένα trail running event γεμάτο έντονες συγκινήσεις και πραγματικές αθλητικές ιστορίες που διαδραματίζονται στις αλπικές κόψεις του Θεσσαλικού Ολύμπου.

Κάθε χρόνο Έλληνες και ξένοι αθλητές εμπνέονται από τη μοναδικότητα του Ολύμπου και της αέρινης διαδρομής του αγώμα που για 30 χλμ. κινείται πάνω από τα 2000 μ. υψόμετρο και στήνονται στην εκκίνηση προκειμένου να ανακαλύψουν τα όρια τους και να ζήσουν την εμπειρία του «Τρέχοντας μεταξύ ουρανού και γης» στο βουνό των Θεών.

Όσοι από εσάς θέλουν να ζήσουν αυτό το Sky Running ταξίδι και να τρέξουν στα μονοπάτια του μυθικού βουνού δεν έχουν παρά να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.faethonolympusmarathon.gr

Το 2019  το αγωνιστικό διήμερο του FAETHON OLYMPUS MARATHON θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Ιουλίου.

Θα διεξαχθούν και οι τρείς πλέον αγώνες υψηλών προδιαγραφών του αγωνιστικού διημέρου:

  • FAETHON (44km, +3600μ) [Βαθμοί ITRA 2]

Αποτελεί τον βασικό αγώνα της διοργάνωσης, μιας και είναι ο απόλυτος sky running αγώνας της χώρας μας! Τα 30 από τα 44 χλμ. διεξάγονται πάνω από τα 2000μ. υψόμετρο, ενώ οι αθλητές διασχίζουν 10 κορυφές πάνω από τα 2000 μ., μεταξύ των οποίων και το «Σκολιό» (υψόμετρο 2911 μ.), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος.

Το 2018 στον 7ο αγώνα συμμετείχαν περίπου 200 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ το απλό πακέτο, 45 ευρώ με μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα.

  • RUPICAPRA (20km, +1500μ)

Πρόκειται για έναν ημιμαραθώνιο, μικρογραφία του μεγάλου του αδερφού του F.O.M.

Ξεκινώντας από τον Κοκκινοπλό διασχίζει το Ε4 μέχρι περίπου τα 2300 μ. όπου στη συνέχεια το αφήνει για να ακολουθήσει τις ατελείωτες κόψεις του Δυτικού Ολύμπου με ψηλότερο σημείο την Κορυφή Φλάμπουρο (υψόμετρο 2455 μ.). Στη συνέχεια βυθίζεται απότομα μέχρι το χωριό Κοκκινοπλός.

Το 2018 στον 3ο RUPICAPRA συμμετείχαν περίπου 215 αθλητές.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ το απλό πακέτο, 25 ευρώ με μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα.

  • FAETHON TRAIL (14km, +400m)

Φέτος ο Faethon Trail αναβαθμίζεται καθώς θα προστεθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση και θα δοθεί τεχνικό μπλουζάκι Dynafit σε όλους τους συμμετέχοντες. Στα πλαίσια της αναβάθμισης του αγώνα οι εγγραφές και πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά όπως και στους δύο μεγαλύτερους αγώνες στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.faethonolympusmarathon.gr

Κόστος συμμετοχής : 10 ευρώ


Ενημέρωση για τα λεωφορεία από Αθήνα

Φέτος η διοργάνωση θα ναυλώσει 2 λεωφορεία από Αθήνα, 50 θέσεων το καθένα (σύνολο 100 άτομα). Το αντίτιμο για τη μεταφορά από την Αθήνα ορίζεται στα 5 ευρώ ανά άτομο.

Έτσι, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στον FAETHON (44km) και επιθυμούν το πακέτο συμμετοχής με τη μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα το αντίτιμο των 45 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στον RUPICAPRA (20km) και επιθυμούν το πακέτο συμμετοχής με την μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα το αντίτιμο των 25 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταφορά αφορά μόνο μετακίνηση από Αθήνα και περιοχές που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή Αθήνα- Ελασσόνα!

Αφού καταβληθεί το κόστος συμμετοχής στην Τράπεζα, εν συνεχεία για να εξασφαλίσετε θέση στο λεωφορείο επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο λεωφορείων Κ. Φουρκιώτη στο τηλ. 6944641873.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τις 100 θέσεις των λεωφορείων!

Ραντεβού στον Κοκκινοπλό το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στον 8ο Faethon Olympus Marathon!

Για τον F.O.M (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ)

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα

Nova Sports

  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon

Ostracon
Blackroll
Blackroll


irun

eod

dios

Copyright (C) 2011-2020 Faethon Olympus Marathon. All rights reserved.
Ολύμπου Βότανα Σάκης Νίκου Συνάντηση Περιφέρεια Θεσσαλίας Ζήβης Γεώργιος & ΥΙΟΣ Σωτήρης Σούλιος Δήμος Ελασσόνας
yiam Δίκτυο Περραιβία Lo cafe drclub Γεωργιάδης Κώστας Nutrixxion
Κτήμα Μπέλλου Baliotis Μπέλλης Τσιάτσικας monopolio Λευτέρης Χατζούλης