ITRA MemberUTMB 2020 Olympus PathTrekking HellasLA TRAVEL

Ιστορία περιοχής: Σελίδα 3
english greek

Ιστορία περιοχής

Τουρκοκρατία

Μετά την κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς το 1381 και την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η περιοχή άρχισε να αυξάνει σε πληθυσμό, λόγω του ορεινού χαρακτήρα της, ενώ οι πεδινές εκτάσεις μετατράπηκαν σε τσιφλίκια.

Το 1420 οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ελασσόνα, η οποία θα παραμείνει σκλαβωμένη 492 χρόνια. Ο Τούρκος στρατηγός Τουραχάν έφερε στην Ελασσόνα τούρκικο πληθυσμό και την μετέτρεψε σε Τουρκική πόλη. Οι Έλληνες που απέμειναν, κατοικούσαν στη συνοικία πέρα από το ποτάμι, στο λεγόμενο "Βαρόσι". Η ζωή των κατοίκων γινόταν καθημερινά δυσκολότερη, από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και τους φόρους (χαράτσια). Στα δύσκολα αυτά χρόνια διασώθηκε μόνο η μοναστική περιουσία της Ολυμπιώτισσας για να συντηρήσει τους Έλληνες κατοίκους. Τον 18ο αιώνα εγκαταστάθηκαν Βλάχοι από την Πίνδο και τον Όλυμπο, οι οποίοι συνυπήρχαν με τους τούρκους. XRHSTOFOROSperraibos.jpg

Τον 18 αιώνα ο Χρυσάφης Χατζή Βασίλης από τις άνω Πούρες της Περραιβίας, θα μετονομασθεί σε Χριστόφορο Περραιβό φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο το όνομα της Περραιβίας, μετά από σχεδόν 1700 χρόνια.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσεται εντυπωσιακά η Τσαριτσάνη μέσω του εμπορίου και των προϊόντων της ντόπιας συνεταιριστικής βιοτεχνίας (βαφή νημάτων και ύφανση μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων). Λόγω της ανάπτυξης αυτής αναδεικύεται σε πολιτιστικό κέντρο και γεννά τους διδασκάλους του γένους Κωνσταντίνο Κούμα, Ιωάννη Πέζαρο και Κωνσταντίνο Οικονόμου εξ Οικονόμων.

Μετά την επανάσταση του 1821

Η περιοχή του Ολύμπου και της Ελασσόνας, αν και είχε μεγάλη δράση με αρματωλούς, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην επανάσταση του 1821, επειδή ήταν κοντά στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πολλές τουρκικές δυνάμεις. Άδοξο τέλος είχαν και οι επαναστάσεις του 1822, του 1833 και του 1854. Καλύτερο αποτέλεσμα είχε η επανάσταση του 1878, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Πήλιο. TELWNEIO.jpg

Κατά τον πόλεμο του 1881 απελευθερώθηκε όλη η θεσσαλία, εκτός από την επαρχία Ελασσόνας, η οποία έπρεπε να περιμένει 31 χρόνια ακόμα για την απελευθέρωσή της. Έτσι απετέλεσε ακριτική πόλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την χάραξη των συνόρων στην Μελούνα, έδρα σημαντικών τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και ελληνικού προξενείου. Τότε κτίστηκε και το κτίριο του αποκαλούμενου σήμερα “παλιό τελωνείο” (επί της οδού 1ης Μεραρχίας), το οποίο μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε σχολείο, ενώ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια περιμένει να ανακαινισθεί και να γίνει Μουσείο.

Με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, η Ελασσόνα έγινε η πρώτη πόλη, η οποία απελευθερώθηκε στις 6-10-1912, μετά τις μάχες της Μελούνας, όπου οι Οθωμανοί απωθήθηκαν στην περιοχή του Σαραντάπορου.

Η Περραιβία που αγκάλιαζε τις Επαρχίες Ελάσσονος και Τύρναβου, παρέμεινε μέσα στην άγνοια και την λήθη, ώσπου ο μεγάλος ερευνητής ιατροφιλόσοφος, Γεωργιάδης εκ Βόλου κατά το 1870; θα φέρει στο φως ένα μέρος από την λησμονημένη ιστορία του Περραιβικού χώρου και των αρχαίων του οικισμών. Θα έλθει κατόπιν ο αείμνηστος αρχαιολόγος Αρβανιτόπουλος που ως υπεύθυνος αρχαιολόγος του «Ελευθερωτού Στρατού» κατά τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912, θα συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό από τις πρόχειρες ανασκαφικές εργασίες που προέβη και εκ της περισυλλογής όλου του διάσπαρτου υλικού που βρίσκονταν σε κτίσματα ή ναούς και άλλους χώρους. από την επιστημονική μελέτη υπ΄ αυτού όλου του παραπάνω υλικού ήρθε στο φως ένα μεγάλο τμήμα της παρουσίας και δράσεως του Περραιβικού γένους στον χώρον αυτόν.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η πόλη αποκτά καθαρό Ελληνικό πληθυσμό με τον ερχομό του Ποντιακού Ελληνισμού και των Μικρασιατών. Ιδρύονται καινούργιοι οικισμοί (όπως η Καλλιθέα και η Αετοράχη) και αναπτύσσεται νέα δυναμική για την πόλη και την περιοχή.

Τον Απρίλιο του 1941 κατέλαβαν την Ελασσόνα οι Γερμανοί και λίγο αργότερα την παρέδωσαν σε ιταλικό σύνταγμα, ενώ σημαντική υπήρξε η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της στην Κατοχή. Αυτό φαίνεται από τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ιταλοί στο χωριό Δομένικο και στην υπόλοιπη περιοχή.. Η Ελασσόνα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944.

Νεότερα χρόνια

Κατά την περίοδο του εμφυλίου η πόλη και η περιοχή, πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και από τις δύο πλευρές, αφού το ορεινό ανάγλυφο και τα στρατηγικά περάσματα προς Πίνδο και Μακεδονία, έκαναν την Ελασσόνα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και επιδρομών.

Πηγές:

α)Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

β)Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

γ)Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας www.esel.gr/

δ)www.wikipedia.org  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon
  • Faethon Olympus Marathon

Ostracon

BlackrollirunΣυνδιοργάνωση Δήμος Ελασσόνας-Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΔήμος Ελασσόνας


Περιφέρεια Θεσσαλίαςeod

dios


NOMAD-HONEY


Siamatras

Copyright (C) 2011-2021 Faethon Olympus Marathon. All rights reserved.
Σωτήρης Σούλιος Baliotis Ζήβης Γεώργιος & ΥΙΟΣ River Side Μπέλλης monopolio
Lo cafe Τσιάτσικας Δίκτυο Περραιβία vmax training Dynafit Κτήμα Μπέλλου
Γεωργιάδης Κώστας Δημάτης drclub